Blog

(over 3 vragen die ik aan Mark Rutte mocht stellen)

Home/nieuws/Het verdienmodel van Mark Rutte

Het verdienmodel van Mark Rutte

(over 3 vragen die ik aan Mark Rutte mocht stellen)

mark rutte verdienmodelAfgelopen zaterdag organiseerde CU perspectief een interessant symposium met de titel ‘Wat is jouw (ver)dienmodel?’. Sprekers als Rutger Bregman en Frank Bosman wisten de spanning tussen dienen en verdienen goed te verwoorden en prikkelden de zaal met vernieuwende blikken op geld verdienen en bullshit-jobs.

Maar de kers op de taart van het symposium was natuurlijk de komst van Minister President Mark Rutte: Er werd een bankje op het podium gezet met wat Ikea lichten en de zittende minister werd op een ontspannen manier gevraagd naar wat huis, tuin en keuken weetjes. Helaas geen terugkoppeling op de prikkelende betogen van theoloog Frank Bosman en historicus Rutger Bregman. Weinig spannends dus.
In het publiek zaten enkele mensen te popelen om een vraag aan de Minister President te stellen. Ik ook. Gezien het thema was ik zo benieuwd geworden naar het verdienmodel van onze leider. Wie of wat wil Rutte dienen? Hoe en waar wil hij op verdienen?

De microfoon ging de zaal en mijn hand de lucht in. Met kloppend hart bewoog ik tussen de rij door naar de rode loper, oog in oog met Mark Rutte. Al stamelend wisselend tussen U en tutoyerend stak ik van wal. Zenuwachtig voor mijn vragen aan Mark Rutte maar gerustgesteld door Renze Klamer (de presentator van die dag had me verzekerd dat ook Mark Rutte wel eens naar de wc ging) zocht ik naar houvast op mijn papiertje met 3 steekwoorden. Verdienmodel – Afrika – Belasting.

 

Trots op NL

‘U heeft bij Unilever gewerkt. Ik ben zo benieuwd: Wat was destijds uw verdienmodel, en wat is uw verdienmodel als Minister President nu?

Mark Rutte vertelde vol trots hoe zij als Unilever een grote bijdrage hebben kunnen leveren in Afrika, waarbij ze ook de bouw van scholen en andere infrastructuur hebben gefinancierd. Hij bleef een beetje hangen in zijn glorie-dagen bij Unilever, maar Renze Klamer interrumpeerde hem en bracht hem terug bij de vraag: ‘Maar wat is nu jouw verdienmodel?
Mark, enigszins uit zijn verhaal gehaald, besloot voor de korte versie te gaan. Zijn dienmodel was: Nederland.

Nederland? Dat klonk voor mij nogal nationalistisch? Nu vind ik het lastig om iemand meteen te labelen of een sturende vraag te stellen, maar ik wilde toch even weten of hij dat zelf ook zo zou benoemen. Twijfelend stelde ik dan toch die sturende vraag: ‘Zou u uzelf, ja het is wat flauw, dan toch Nationalist noemen?
De goedlachse politicus gaf instemmend toe, maar voegde er wel aan toe ‘Nationalist, maar geen chauvinist.’ Trots op Nederland dus, maar niet té trots volgens Mark.

Lijstjes-Freak

Eerder die dag, werd al duidelijk dat Mark hield van lijstjes. Er werd gevraagd wat Mark’s visie was voor Nederland, en de mooie lijstjes wist Mark zonder na te denken op te lepelen:
– Nederland in top vijf meest concurrerende economieën ter wereld
– Nederland op eerste plek van gezondheidszorg van europa.

Vol trots vertelde onze Premier dat zijn visie was om bovenin de lijstjes te blijven.
Nu vind ik bovenin de lijstjes blijven zelf niet bijster visionair.
Maar goed, moet een leider visionair zijn? Of is het handiger om een leider te hebben die gewoon scoort in de cijfertjes, rendement haalt, en winst maakt?

Over dat winst maken had ik nog wel een vraag. Want de trots die Mark bij Unilever had gevoeld over de behaalde resultaten in Afrika kon ik nog niet goed plaatsen.
Bedrijven als Unilever, betalen die eigenlijk wel belasting in Afrikaanse landen als ze daar gebruik maken van de arbeidsmarkt, de infrastructuur en de grondstoffen?

Ik stak in op de trots van Mark Rutte voor Nederland en vroeg hem of hij niet veel trotser zou zijn op Nederland als Nederland ook in de top 3 landen komt van landen die netjes belasting betalen in Afrikaanse landen? En ik vroeg hem of hij net als ik trots op Nederland zou kunnen zijn als we niet een tax haven zouden zijn voor de rest van de wereld.

Zijn antwoord was kort en bondig. ‘De tax haven van Nederland bestaat niet. Het is er niet. we doen het alleen goed op de concurrerende belastingmarkt.’

Daar zakte mijn broek van af. De microfoon moest verder door de zaal, ik droop af en toen ik weer op mijn plek ging zitten viel ik terug in de verbazing. Ontkende Mark Rutte nou in de eerste zin wat hij vervolgens in de tweede zin toe gaf: Een concurrerende belastingmarkt?

Dutch Sandwich

Mijn slotvraag voor Mark Rutte bedacht ik pas op de fiets naar huis. Wat ik had moeten vragen was: ‘Kunt u de zaal uitleggen wat een Dutch Sandwich is en hoeveel Nederland daar aan verdient. Is dat dan misschien ons werkelijke verdienmodel?’

Is dat ons dienmodel? Belasting haven voor de wereld? Grote Nederlandse bedrijven, zoals Unilever, die in merging markets als Afrika verdienen, maar daar in die landen zelf geen belasting betalen? En andere bedrijven een nederlandse brievenbus aanbieden, waar ze hun lage belasting aan Nederland betalen, om vervolgens in het land waar de producten vandaan komen niets te hoeven te betalen? Het aanmoedigen van belastingontwijking? De belasting als concurrerend product met een afrikaans land?

Mark, ik ben zo benieuwd of je ook zo trots bent op de lijstjes waar Nederland bovenaan staat:
http://www.iamexpat.nl/read-and-discuss/expat-page/news/netherlands-tax-haven-fortune-500-companies

ps: Ik zal nog maar niet beginnen over wat voor invloed het heeft op migratie, over hoe onze nieuw kolonialisme ervoor zorgt dat landen arm worden en wij rijk, en we vervolgens grote muren om onze rijkdom bouwen om de migranten buiten de deur moeten houden, bang dat ons buiten-de-grenzen-gezochte-en-gevonden-geluk door andere zoekers wordt gevonden.

 


Meer info:

Wat een Dutch sandwich te maken heeft met belastingontwijking: https://en.wikipedia.org/wiki/Double_Irish_arrangement

Hoe ziet zo’n tax haven, die volgens Mark Rutte niet bestaat, eruit:
http://nl.tackletaxhavens.com/wp-content/uploads/2012/12/SOMO_BelastingParadijs_INFOGRAPH_NL-page-001.jpg

Meer weten over Nederland belastingparadijs?
ZEMBLA uitzending Nederland Belastingparadijs 1 (2009):
http://zembla.vara.nl/seizoenen/2009/afleveringen/18-10-2009

ZEMBLA Nederland Belastingparadijs 2 (2015)
http://www.npodoc.nl/speel.VARA_101372906.html

Tegenlicht:
http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/tax-free-tour.html


Kritiek op de grote Nederlandse bedrijven die minder belasting betalen door gesloten belastingonderhandeling:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/verkiezingen2012/20961014/__SP_waarschuwt_Shell_en_Unilever__.html
http://www.nu.nl/economie/4054934/snij-belastingparadijzen-pas-af.html
http://www.nu.nl/economie/3945274/kabinet-moet-meestrijden-belastingparadijzen.html

Hoe worden Afrikaaanse landen arm gehouden door tax havens?
http://nos.nl/artikel/445164-fiscale-sluiproutes-nekken-afrika.html

Nederland Tax Haven?
http://somo.nl/publications-nl/Publication_1397-nl

Benieuwd wat je kunt doen?
http://www.taxjustice.nl/

Belastingontduiking is (nog) niet illegaal, maar dat maakt het nog niet juist:
http://nos.nl/artikel/445164-fiscale-sluiproutes-nekken-afrika.html

Hoe Unilever gebruik maakt van tax havens
http://www.ethicalconsumer.org/corporatenews/storyoftheday/tabid/1598/entryid/1056/unilever-criticised-for-tax-haven-use.aspx

Een tracker-kaart waarop zichtbaar wordt hoeveel Unilever via Tax havens wegsluist:
http://www.actionaid.org.uk/company-case-studies/ftse-100-tax-haven-tracker

Hoe moeilijk is het om tax havens bespreekbaar te maken bij Unilever?
http://www.shareaction.org/blog/201405/challenging-unilever-use-tax-havens

Een christelijke actie groep gaat verkleed als ‘transparency wasmiddel’ voor meer transparantie in belasting ontwijking van Unilever:
http://www.christianaid.org.uk/ActNow/blog/oct11/ireland-unilever.aspx

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet