Kleurige scherven (met scherpe randjes)
Ik ben geen knutselaar; daar ben ik veel te ongeduldig voor. En toch bevond ik me ineens aan een tafeltje met een scherpe kniptang in mijn hand. Voor me op tafel lag een plankje met een grof patroon. En vlakbij bakken vol keramiektegels – met een kleurvariatie als de regenboog – om uit te kiezen. Ik kneep mezelf eens in mijn arm… zit ik hier nu te mozaïeken? Samen met een paar anderen knipten we er lustig op los. De een smeerde zijn plankje direct met een flinke klodder lijm in (ehm, jawel, de ongeduldige ik) en een ander lijmde minitieus scherfje voor scherfje tot een kleurrijk geheel. Hier en daar werd gemopperd als de kniptang een vinger raakte (pleister!) of als een stukje huid werd opengehaald aan een scherp randje keramiek. Iedereen was gefocust op zijn eigen plankje. Kleurvlakken werden gevuld, sommige creatievelingen verwerkten zelf weer een symbool in de kleine vlakjes. Het voelde wat zinloos. Zo’n klein plankje. Het stelt niets voor. Een paar kleurtjes. Zelfs toen ik klaar was leek het nergens op.
Kunstwerk
Totdat we ons eindresultaat, plankje voor plankje, teruglegden op een groot tableau. Losse kleurige paletjes veranderden in een mooi kunstwerk. We stonden er haast verbaasd naar te kijken. ‘Wacht maar tot het straks gevoegd is, dan is het echt prachtig,’ zei de workshopleidster. Een kunstwerk. Gemaakt van ogenschijnlijk zinloze tegeltjes. Iemand had hierover nagedacht en vooraf in kleur uitgewerkt welk schouwspel we met elkaar zouden scheppen. Wonderlijk. Ach, het zal geen hobby van me worden, maar het was best leuk om een keer te doen. Zeker nu het eindresultaat zichtbaar is.
Overal scherven
Proberen te leven als christen. Soms hebben we nauwelijks een idee wat het ertoe doet. Als we niet oppassen wordt elke goede bedoeling of elke daad van liefde gesmoord in het dagelijkse portie leed dat de media over ons uitstort. Die scherven, ja die zijn overal te vinden. We hebben als mensen veel kapotgeschoten en gebroken. Het lijkt soms zo zinloos als we kleine scherfjes weer op hun plek proberen te leggen. Totdat we zo nu en dan de tijd nemen om er van een afstandje naar te kijken. Het is soms verrassend om te zien hoe je dan door de kleine naadjes en barstjes kunt heenkijken en er ineens iets moois ontstaat.
Grote kunstenaar
Vanuit hemels perspectief: ook hier heeft een kunstenaar erover nagedacht hoe het uiteindelijke schouwspel moet worden. De Schepper, die alles bedacht en creeerde. Ik kan er met mijn verstand niet bij, maar ik blijf geloven dat Hij het overzicht houdt. Hij zal al die scherven en brokstukken weer herscheppen tot iets nieuws, iets prachtigs; tot de wereld zoals Hij die heeft bedoeld. Schrijvers voor Gerechtigheid heeft hier een mooi, klein liedje over:
Heer, wij wonen in uw wereld en wij werken voor uw naam. Toch kan soms de twijfel knagen: zoveel lijkt verkeerd te gaan.
Heer, U weet waar dit naar toe gaat, U weet waar de eindstreep ligt. Ik zal helpen, alle dagen. U bewaart het overzicht.
Open vizier
Nee, het staat er niet goed voor met deze wereld. En ook in kerken en in ons christelijke leventje kan het anders zijn dan zou moeten. Maar we kunnen er wel voor kiezen hoe we hiermee omgaan. Trekken we ons als christenen terug in de eigen, besloten wereld en doen we de deur dicht? Of staan we biddend in die wereld, vol onzekerheid en twijfel. Maar met een belangrijke basis: God bewaart het overzicht. Aan ons de uitdaging om dicht bij Hem te blijven en onze eigen kleurige steentjes bij te dragen aan wat eens weer heel zal zijn. Met open vizier en de handen uit de mouwen.
“We hebben de verantwoordelijkheid om ons geloof te delen, maar niet om dat iedereen in te peperen.”
– Gabe Lyons, auteur van ‘Herstellers’, uitgeverij Gideon.
“Als ik Jezus leer kennen als Gods mysterie, dan gaat er een nieuwe wereld voor mij open, een wereld vol schatten van wijsheid en kennis.”
– Jos Douma in zijn boek ‘Jezus aanbidden’, uitgeverij Kok.
Kijktip
Gabe Lyons pleit ervoor dat christenen zich niet moeten terugtrekken uit de wereld, maar samen met God werken aan herstel van zijn schepping.
Zie: http://www.eo.nl/geloven/themas/keuzes-maken/item/-4c1beccc56/
Lees ook zijn boek Herstellers, uitgegeven bij Gideon.
Makkelijk?
Onderzoek van de EO uit 2012 (uitgevoerd door Blauw Research) laat zien dat christenen het lastig vinden hun geloof en identiteit met anderen te delen.
Download hier het hele onderzoek