Reactie op Level 8: Johan ter Beek

johan

Johan ter Beek, Schrijver, spreker en eigenaar Beeq Gamification beeqgamification.com

Heersen versus dienen.

Ik heb een buitengewoon interessante baan: spelletjes spelen om te ontdekken wat de spelprincipes zijn zodat ik deze kan toepassen in het echte leven. Deze techniek heet gamification: het gebruik van spel-design in het echte leven. Wat opvalt is dat er zogenaamde “wereld-dominatie” spellen zijn waarbij het doel is de wereld te veroveren. Een goed spel kent verschillende strategieën om te kunnen winnen. Zo zijn er bij wereld-dominatie spellen mogelijkheden om met brute kracht te spelen, met intelligentie en techniek of met speciale spirituele krachten. Natuurlijk ben ik dan het meest geïnteresseerd in die laatste: hoe kun je een wereld veroveren op de “spirituele” manier? Meestal is dit trouwens een dikke tegenvaller:  de zogenaamde spirituele kracht is meestal een vorm van energie en uiteindelijke een alternatieve techniek om zo veel mogelijk macht te krijgen. Het lijkt wel alsof de spelbouwers geen alternatieven zien voor wereldoverheersing!

Spellen zijn ontworpen door mensen, net als onze eigen cultuur. Kijk maar eens om je heen: in Nederland kom je alleen maar door mensen ontworpen cultuur tegen. Elk boompje is  aangeplant. Maar ook op “ideeen-niveau” bestaat alles uit structuren, ontwikkeld door de mens. Politiek, onderwijs, kerk, wetenschap, kunst, bedrijven… alles is ontwerp. Het is zo ontworpen om expressie te geven aan onze dromen, onze idealen. Wat is een samenleving? Hoe vinden we geluk en hoe bewaren we de vrede? Hoe verdienen we geld en hoe kunnen we investeren in ons land?

Vanuit “game-design” perspectief gezien lijkt onze echte wereld ook wel op “wereld-dominantie” met een beperkt aantal winstrategieën.  We verwachten ons heil van de “vrije hand van de economie”, de “markt” en de vrijheid en verantwoordelijkheid van het individu. Of we verlangen een ingrijpen door de staat, middels belasting, regulering of blauw op straat. En op internationaal niveau gaat het al helemaal om “winnen”: de EU versus… het westen versus… de vrije wereld versus… En dan zijn alle middelen inzetbaar om werelddominantie te waarborgen.

En dan komt er in die wereld en mens die zegt: we gaan een heel nieuw spel ontwerpen! Een spel waar het niet langer gaat om heersen, maar over dienen. Een mens die zegt: we gaan onze vijanden liefhebben, de wapens neerleggen, de andere wang toekeren. Een mens die dit niet alleen zegt, maar ook doet. Hij brengt het verhaal tot leven en laat een volledig nieuwe manier van mens-zijn zien. Een plan voor een nieuwe samenleving, een ontwerp met hele nieuwe spelregels.

Deze Jezus, deze nieuwe mens, laat zien dat er wel degelijk een andere strategie mogelijk is. Hij roept mensen op om net zoals hem te gaan leven. En dat gebeurt: miljoenen en miljoenen mensen laten zich door Jezus inspireren. Ze worden gegrepen door dit “virus” zoals Roald het zo mooi noemt. Mensen die niet willen heersen, maar willen liefhebben, vergeven, dienen, zorgen en inspireren.

Vanuit game-design gezien lijkt dit een “mission-impossible”. Hoe kun je een vijand verslaan welke veel meer resources heeft? Hoe kun je met wapens genaamd “genade” en “liefde” winnen van straaljagers en kernbommen? Hoe kun je met delen en geven meer winst halen dan met aandelenkoersen?

En toch… we zien Jezus uiteindelijk ook verliezen: stervend aan het kruis. Het kruis als symbool van macht van de Romeinse keizers. De beweging van Jezus wordt in de kiem gesmoord en heeft de eerste twee eeuwen werkelijk niets in te brengen. Maar welke overwinning behaald de keizer bij iemand die zijn leven geeft hiermee miljoenen inspireert? Hoeveel mensen moet je doden om te ontdekken dat dit verslaanbaar is met onze oude wapens? De dood zelf is verslagen. En hoe moet je winnen als blijkt dat de hoofdrolspeler, Jezus zelf, blijkt te leven op een manier die niemand precies snapt. Staat er een God aan zijn kant ofzo?

Laat dit het geheim van de kerk binnenste buiten zijn: een groep mensen met een heel nieuw idee over mens-zijn en samen-leven. Een groep welke een heel nieuw spel speelt en de hoofdrolspeler, Jezus, volgt. Een groep mensen die ook af en toe vals gaat spelen in het spelletje van de machthebbers of die zo nu en dan buitenspel staan. Misschien krijg je dan een rode kaart, een doodschop of mag je niet meer meespelen. Jezus zou dan zeggen: been there, done that! De vraag is: willen wij volgen?

VIdeoclip