Lees hier de extra speltips:

 1. Merk je dat je geen zin hebt in een spelopdracht? Probeer erachter te komen hoe dat komt. Waar zit de weerstand en is dat iets wat je wilt overwinnen? Als je de spelopdracht niet wilt of kunt doen, overleg dan met je medespeler of er een andere spelopdracht naar je opgestuurd kan worden.
 2. Tijdens de spelopdrachten kom je in aanraking met mensen buiten je eigen leefwereld. Begin de eerste paar ontmoetingen buiten je eigen groep niet over God, geloof of religie.
 3. Probeer iets te leren van de ander, in plaats van de ander iets te leren.
 4. Ongevraagd advies wordt begrepen als verkapte kritiek.
 5. Probeer de ander te begrijpen voordat je zelf begrepen wilt worden.
 6. Ben je in je spelopdracht in gesprek met iemand en voelt het onnatuurlijk? Leg dan uit dat je aan een experiment/spel meedoet waarbij je contact moet leggen met andersdenkenden. Zo neem je een positie in waarin je hun niets oplegt, maar waarbij je hen om hulp kan vragen bij jouw spel.
 7. Durf het eerst fout te doen. Durf te stoppen, maar durf het ook nog een nieuwe kans te geven.
 8. Praat in de groep openlijk over hoe een spelopdracht ging. Als iets niet lukt, waar ligt dat aan? Waarom past een spel wel of niet bij je?
 9. Welke obstakels kom je tegen als je buiten je comfortzone stapt? Help elkaar, bemoedig elkaar en maak ook lastige dingen bespreekbaar. Daardoor komt er meer veiligheid om uitdagingen aan te gaan.
 • 'De maatschappelijk betrokken singer-songwriter en grafisch ontwerper Roald Schaap is bezig met een cd, boek en spel ineen onder de naam ‘Kerk binnenstebuiten’. Hij onderzoekt hoe kerken zich meer naar buiten kunnen richten.'

  7keer7 / /

 • 'Kleine beproevingen die je als groep doet, vormen je op een veel effectievere manier dan wanneer je alleen iets leest. In een groep is er een vangnet, gesprek en een veilige plek om door het spelen verder te komen.'

  CIP.nl / /

 • 'Kerk Binnenstebuiten is een boek en spel dat christenen nieuw zicht biedt op kerk'

  Schermafbeelding 2014-08-16 om 01.40.32

  Christelijk Weekblad / /

 • 'Kerk binnenstebuiten daagt kerken uit om buiten hun eigen muren te denken. Een ontwikkeling die juist in deze tijd veel kansen biedt om het geloof voluit te leven op een manier die voor anderen aansprekend is.'

  Ruud Bouman / Youth for Christ /